Fungsi
Membina dan memperbaiki sel-sel tisu badan,
hormon, dan enzim. .
Stres, kehamilan, pertumbuhan, dan perawatan
meningkatkan keperluan proteinberkualiti. . Rambut, kuku dan kulit hampir
merupakan protein pada keseluruhannya.
Protein berkualiti mempertingkatkan
pertumbuhan dan kesihatannya.
Kita diberitahu untuk mengurangkan lemak dalam
diet kita.
Banyak sumber protein biasa kita (daging, susu, keju) mengandungi
banyak lemak.
Makanan tambahan protein boleh menggantikan protein tanpa lemak.
la merupakan kunci bagi respons imun yang betul
menentang kejangkitan.
Panduan memilih
Kandungan lemak yang rendah, lebih kurang satu
gram dalam campuran adalah dianggap baik.
Ia harus mengandungi karbohidrat bagi kegunaan
aksi "simpanan protein".
Kesemua asid amino perlu juga harus hadir. Kadar
eff isiensi protein (PER) harus sekurang-kurangnya 2.5 (menunjukkan kualiti).
la tidak harus mengandungi bahan awet, pewarna
tiruan,pemanis, atau perisa.
Multivitamin
Fungsi
Membantu menyeimbangkan kekimiaan badan.
Menampung kekurangan diet yang kecil.
Membolehkan penggunaan makanan yang lebih baik.
la merupakan titik permulaan yang baik bagi
mana-mana program pemakanan.
Memberikan insurans pemakanan bagi hari-hari
yang anda tidak makan dengan betul.
Panduan memilih
Boleh memperbaiki keseluruhan kesihatan dengan
ketara.
Makanan tambahan "multi" yang baik
harus mengandungi 12 vitamin yang tersenarai dalam US RDA serta tujuh mineral
lain.
Bekalan harian yang disyorkan harusmengandungi
sekurang-kurangnya 100 peratus peruntukan US RDA bagi vitamin vitamin.
Manakala kalsium, fosforus, dan magnesium harus
dalam amaun yang kurang daripada 1OO peratus. lni disebabkan ianya mineral yang
sangat besar dan sukar dijadikan tablet.
Sebutir tablet yang mengandungi 100
peratus peruntukan US RDA bagi mineral-mineral tersebut telah dimampat ketat
hingga tidak mudah larut.
Salah satu cara menyingkirkan terlampau banyak
"multi" ialah dengan memeriksa kandungan biotin dan asid foliknya.
Kesemua ini adalah vitamin yang mahal dan sering ditinggalkan dalamtablet yang
lebih murah. Jadi, pilihan anda harus menawarkan100 peratus dari peruntukan US
RDA bagi vitamin-vitamin ini.
VITAMIN C
Fungsi
Meningkatkan . respons imun. .
Stres meningkatkan keperluan vitamin C.
Perokok dan mereka di sekelilingnya memerlukan
lebih vitamin C.
Membantu penyerapan besi.
Membina kolagen, sejenis "glu" yang
melekatkan sel-sel, penting bagi mencegah penyakit gusi. . .
Membantu memulihkan luka.
Memerangi kimia toksik (nitrat dan nitrit).
Panduan memilih
Makanan tambahan vitamin C yang baik harus
bersifat pelepasan masa berdasarkan sumber-sumber asli seperti gam dan lilin
tumbuhan untuk membolehkan pelepasan sepanjang hari.
la harus mengandungi kompleks bioflavonoid.
Kanak-kanak mungkin lebih sukakan vitamin C
dalam bentuk boleh kunyah.
ALFALFA
Fungsi
Mengandungi 7 enzim pencernaan dalam kuantiti
secukup untuk membantu pencernaan bagi kesemua tiga kelas makanan.
Mengandungi klorofil, sejenis agen deodoran dan
pencegah toksik asli.
Salah satu jenis tumbuhan paling lengkap, dan
kaya pemakanannya yang terdapat dalam alam semula jadi.
la mengandungi 16 vltamin, 17 mineral, gentian,
dan amat kaya dalam protein.
Secara tradisi diambil bagi mengatasi sakit
sendi dan alergi.
la mengandungi lebihan mineral surih berbanding
mana-mana tumbuhan yang diketahui manusia. Kesemuanya penting bagi fungsi sel.
Panduan memilih
Keluaran ini harus disediakan hanya dari
daun-daun tumbuhan untuk menjamin potensi maksimum. Banyak pengeluar
menghasilkan alfalfa yang diperbuat daripada akar dan batang selain daunnya;
ini akan menyusutkan kualitinya.
Daunnya harus diproses secara asli di bawah
cahaya mata hari dan bukannya menerusi mesin haba tinggi dan tiupan kencang.
Cuba carikan jenis yang tidak ditanam dengan
penggunaan racun serangga dan racun rumpai
VITAMIN E
Fungsi
" Mungkin melengahkan penuaan sel.
Melindungi vitamin A dan C dari dimusnahkan.
Antioksidan yang potensi, melindungi membran sel
dari dimusnahkan. .
Membantu sel-sel memperolehi lebih oksigen.
Penyelidikan menunjukkan vitamin E mengurangkan
keperluan oksigen bagi jantung dengan menjadikan jantung sebagai pam yang lebih
effisien.
Merangsang beberapa bahagian sistem imun
menjadikan badan kita menentangi kejangkitan dengan lebih effisien. .
Melindung menentangi beberapa pencemar dalam
persekitaran kita.
Penyelidikan menunjukkan peranannya dalam
mencegah kanser.
Panduan memilih
Keluaran vitamin E yang baik harus mengandungi
d-alfa-tokoferolyang merupakan bentuk vitamin E yang paling asli dan paling
aktif .
la harus mengandungi ahli-ahli laindalam
keluarga topoferol bagi membolehkan penggunaan maksimum.
Vitamin E akan menjadi lebih berkesan jika ia
juga mengandungi mineral selenium. Salah satu sumber selenium yang unggul ialah
yis.
B Complex
Fungsi
Membantu memerangi kelesuan. .
Penting bagi kesihatan mental, membantu mencegah
depresi. .
Memberikan anda lebih tenaga dengan membantu
pelepasannya dari makanan. .
Gula, alkohol dan pil perancang keluarga
meningkatkan keperluan vitamin B. .
Perlu bagi saraf sihat. .
Amaun tambahan sering perlu dalam keadaan stres.
Panduan memilih
Dalam memilih B kompleks, carikan suatu yang
bersumberkan kekayaan yis.
Jenis yang terbaik mengandungi dua sumber,
biasanya yis bir dan yis primer seperti torula.
la harus mengandungi kesemua 8 vitamin B yang
diiktiraf.
Pastikan ia mengandungi sekurang-kurangnya '100
peratus peruntukan US RDA bagi biotin dan asid folik. Tidak banyak syarikat
yang berusaha menghasilkan formula yang selengkap ini. Tambahan pula, tabletnya
tidak harus disalut
LESITIN
Fungsi
Penting dalam diet mengurangkan berat badan
kerana ia membantu mengangkut dan megeluarkan lemak dari sel-sel
Menghalusi dan melembutkan kulit yang bertambah
tua.
Membekalkan asid-asid lemak perlu. la merupakan
sumber baik bagi kolin dan inositol yang membantu pemancaran saraf
Boleh menurunkan kolesterol.
Memberi sinaran dan kilat pada rambut pudar.
Panduan memilih
Terdapat beberapa sumber lesitin, dua antaranya
ialah kuning telur dan hati,namun sumber yang paling kaya, paling potensi, dan
paling berkesan adalah darikacang soya.
Carikan sumber ini bila memilihkan
makanan tambahan lesitin.
Kapsul adalah lebih baik daripada granul
disebabkan lesitin akan terjejas bila terdedah di udara.
Kalsium
Fungsi
Membina tulang dan gigi yang kuat.
Perlu bagi pembekuan darah yang betul.
Wanita hamil dan menyusu memerlukan amaun
berlebihan.
Meningkatkan kualiti pemancaran saraf.
Mungkin berperanan dalam tidur dan membantu
kerehatan otot. .
Berperanan besar dalam mencegah dan merawat
osteoporosis. Kanak-kanak dan belasan tahun memerlukan amaun berlebihan bagi
rnembolehkan pertumbuhan. .
Merawat hiperaktiviti, kegugupan, iritabiliti,
ketidakupayaan menumpu perhatian, kejang kaki dan kelesuan otot.
Panduan memilih
carikan kalsium karbonat (batu kapur) dan
magnesium oksida sebagai sumber mineral-mineral ini. Kedua-duanya digunakan
sepenuhnya.
la harus mengandungi sedikit fosforus yang
beraksi bersama kalsium dan magnesium dalam fungsi-f ungsi badan.
BESI
Fungsi
Membina sel-sel darah sihat.
Perlu bagi pengangkutan oksigen dalam badan.
Ramai wanita, dianggarkan g0 peratus antara umur
12 dan 44, mengalami besi yang rendah.
Perlu bagi tenaga otot dan tenaga daya.
Membantu mencegah anemia.
Penting bagi sistem imun anda.
la merupakan mineral nombor satu yang kemungkin
anda paling kekurangan. ' Vegetarian, pelangsing badan, dan ahli olahraga,
wanita kurus mengalami besi yang rendah secara kronik, lalu tenaga mereka -
juga rendah.
Biarpun anda cuma mengalami b'esi yang sedikit rendah, anda masih
merasa lesu.
Panduan Memilih
Besi ferik hampir mustahil diserapkan. Bentuk
ferik merupakan sumber terbaik.Vitamin C boleh meningkatkan penyerapan besi
sebanyak 400 peratus. Bentuk besi ferik yang baik ialah ferus f umerat. Lebih
kurang 60 mg vitamin C adalah mencukupibagi mendorong penyerapan.
ZINK
Perlu bagi memulihkan luka.
Komponen penting bagi insulin. Alkohol
mengalirkan kandungan zink keluar dari sistem badan dengan pantas.
Amat penting dalam sistem imun.
Memelihara deria hidu dan rasa.
Program senaman
berat mengalirkan zink melalui peluh.
Para penyelidik sedang menghalusi peranan zink
dalam mengurangkan bengkak artritis, masalah prostat, serta beberapa keadaan
kuiit seperti akne dan dermatitis.
Memainkan peranan dalam respons stres.
Panduan memilih
Sejenis makanan tambahan zink yang unggul, yang
diiktiraf oleh masyarakat sains sebagai suatu yang badan anda dapat menyerap
dengan baik, ialah zink glukonat.Carikan bentuk ini bila anda membeli makanan
tambahan zink.
GENTIAN/ FIBER
Fungsi
Mengurangkan sembelit dan masalah-masalah yang
tercetus seperti buasir,
penyakit divertikular, dan hernia hiatus. .
Boleh membantu mencegah kanser kolon.
Boleh mengurangkan paras kolesterol. Amat sesuai
bagi pelangsing badan.
Terisi dalam perut lebih lama (terasa perut terisi) dan membantu mengawal gula darah (kurang
kelaparan).
Menanggalkan toksin dari badan dengan menyegerakan masa laluan
najis.
Mendorong bakteria sihat di dalam usus besar. Orang Amerika purata
hanya mengambil 10 -12 gram gentian sehari
Panduan memilih
Carikan keluaran yang mengandungi gentian dari
pelbagai sumber. la harus
mengandungi kedua-dua gentian larut dan tanpa
larut.
la harus tidak mengandungi pewarna, perisa, pengawet, atau pemanis tiruan.
Keluaran yang baik harus mengandungi gentian yang kaya dan kalorinya
rendah.
Nisbah 3 gm gentian bagi setiap 20 kalori adalah unggul.
Banyak keluaran
gentian mengandungi terlampau banyak kalori bagi kandungan gentian.
JULAP / LAKSATIF HERBA
Fungsi
Jika anda memerlukan laksatif atau pencuci kolon
berkala, gunakan suatu yang disediakan daripada herba dan bukannya bahan kimia
atau minyak yang kasar dan merengsakan.
Jenis terbaik ialah diperbuat daripada herba
keringan asli.
Herba hijau atau herba yang diproses segera boleh mencetuskan
iritasi.
Panduan memilih
Carikan keluaran yang menggunakan serbuk daun
senna.
Senna mendorong pergerakan otot secara semula jadi dalam kolon dan
bukannya melalui reaksi kimia yang kasar.
Pergerakan semulajadi ini mencuci dan
menanggalkan toksin dalam kolon dengan lembut.
EPA/OMEGA
Fungsi
Boleh - menurunkan trigliserida.
Boleh meningkatkan kolesterol HDL yang baik
dalam darah. .
Boleh membantu mencegah pembekuan darah dalam
jantung.
Telah membantu sakit kepala bersifat migrain.
Panduan memilih
Carikan keluaran yang berlabelkan ,,tanpa rasa
susu". lni merupakan minyak ikan dan kebanyakannya memberi rasa susu dan
gas yang kurang sedap. Sesetengah makanan tambahan baru ini telah mengatasi
masalah ini. carikan suatu yang tanpa kolesterol. Adalah mustahak jika labelnya
menyatakan bahawa ianya telah disahkan berkesan menerusi ujian klinikal.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan